Najważniejsze informacje na temat sushi

O zaletach sushi można powiedzieć naprawdę dużo, jest nie tylko przepyszne, ale również niskokaloryczne. Nadają się do zrobienia na dosłownie każdą okazję, zarówno spotkanie ze znajomymi, jak i kolację we dwoje, czy większą uroczystość rodzinną. Z pewnością zadowoli podniebienia wszystkich miłośników wyrazistej kuchni azjatyckiej.

Najważniejsze informacje na temat sushi

Z czego składa się sushi?

Pierwotne sushi przygotowywano znacznie dłużej, obecnie ten czas uległ skróceniu, co nie ma negatywnego wpływu na smak potrawy. Wśród podstawowych składników sushi znajdują się wodorosty Nori, czyli źródło magnezu, wapnia, żelaza i kilku istotnych witamin. W daniu nie może oczywiście zabraknąć ryb i ryżu, pierwszy z tych składników jest najbardziej kaloryczny, ale jednocześnie ma w sobie duże zasoby kwasów omega-3. Ponadto gwarantuje organizmowi zasobność w witaminę E i białko. Ryż natomiast dostarcza odpowiednie ilości węglowodanów. Często spotykanym dodatkiem w sushi jest imbir, bogaty przede wszystkim w żelazo, potas, witaminę C, E i B6, a poza tym rozgrzewa. Zdecydowanie najlepsze sushi w warszawie nie może obyć się bez wasabi, które ma właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze. Sushi zazwyczaj jest bardzo zdrowe, aby ograniczyć niepochlebne opinie o nim w tym zakresie warto przestrzegać kilku zasad. Znacznie lepsze dla zdrowia jest sushi, do którego przygotowania nie wykorzystano tempury, ani nie smażono go w głębokim tłuszczu. Potrawa ma w sobie więcej kalorii jeśli doda się do niej serki, awokado, czy żółtka i majonez w roli sosu. Istnieją o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne alternatywy żywieniowe. W lokalach gastronomicznych dostępne są przysmaki bez ryżu, zamiast tego w środku znajduje się więcej ryby i warzyw – taka opcja także jest w porządku. Sos sojowy natomiast powinien być dawkowany w mniejszych ilościach, ponieważ często sód w nim zawarty prowadzi do zatrzymania wody w organizmie.

Ciekawostki o sushi

Wbrew pozorom najlepsze sushi w Warszawie nie ma pochodzenia stricte japońskiego, ponieważ pierwsze takie potrawy powstawały w pobliżu rzeki Mekong. Z tego urokliwego miejsca tradycja przeniosła się do Chin, a dopiero później do Kraju Kwitnącej Wiśni. Nie da się jednak ukryć, że to właśnie w ostatnim kraju nastąpił największy rozwój kunsztu przygotowywania tego przysmaku. W dosłownym tłumaczeniu słowo sushi oznacza „kwaśny ryż”, jest to pozostałość po głównym składniku moczonym w specjalnie do tego służącej cieczy. Niekwestionowanym mistrzem w przyrządzaniu sushi jest Jiro Ono, który obecnie ma 86 lat i prowadzi aż 3 restauracje odznaczone prestiżową gwiazdką Michelin. Jeżeli chodzi o rekordy, to wzmianki wymaga fakt, że najdłuższe sushi mierzyło aż 2844 metry i powstało w Japonii. Być może ten rekord zostanie w przyszłości pobity, w końcu potrawa jest bardzo popularna. Najlepsze sushi w Warszawie zachwyca wiele kubków smakowych, wystarczy poszukać najlepszych miejsc w stolicy i sprawdzić to samodzielnie. Smakosze mogą być pewni, że nie zawiodą się na warszawskich restauracjach i otrzymają wyśmienite danie.